korevaar advies logo
portret Kees Korevaar

Smart Unions

De vakbonden in Europa herpakken zich. Na jaren van verdedigen komt er langzaam iets los over nieuwe aanvalsplannen of op zijn minst wervende programma’s voor jongeren. Wat dat betreft zijn ze in Duitsland verder dan hier. De IG Metall, de grootste vakbond van Europa en sterk in de Duitse autoindustrie, laat er geen gras over groeien. Op 9 april 2015 werd het platform Zukunft der Arbeit opgericht met zo’n 30 gerenommeerde experts, ondernemers en politici. En dat is alleen nog maar de theoretische schil. Wel van Duits academisch niveau natuurlijk en dat stelt echt wel wat voor…

Indrukwekkend is de aanpak op de twintigste Angestellten Konferenz van 22 tot 24 april. Hier werd door 400 kantoormensen, engineers en studenten gediscussieerd over het voor en tegen van crowdworking of clickworking. Bij crowdwork wordt het werk aangeboden en verdeeld via websites, anoniem en vaak zonder duidelijke minimumvoorwaarden. De kaderleden van de IG Metall zijn autoliefhebbers. Dus het was een goed idee om filmpjes te draaien van Local Motors, een open source community uit de omgeving van Californië, waar ze leuke karretjes bouwen met hobbyisten en visionaire types. Een voertuig van Local Motors heeft een doorlooptijd van 10% vergeleken met de Duitse autoindustrie en vraagt 1% van de investeringskosten. Dit kan een enorme uitdaging en bedreiging zijn voor Volkswagen en BMW. Local Motors heeft 100 mensen in dienst en een netwerk van 48.000 zelfstandigen en groeit zeer snel, ook buiten Amerika. De directeur van Local Motors Europe, Damien Declercq had er geen moeite mee om zich door de vakbond te laten interviewen. Medewerkers van het bedrijf worden betaald, jazeker. Maar vooral in onderlinge diensten en ruilproducten. Als er winst gemaakt wordt op een prototype dan worden er royalities betaald. Nee, er zijn geen ondernemingsraden bij Local Motors, maar wel zoiets. Het is een community, met allerlei platforms die zich soms heftig roeren en eisen stellen. De leukste zit in Berlijn.

Ik vind het aardig hoe de vakbond in Duitsland omgaat met revolutionaire technologie. Ze staan heel open voor technisch en sociaal vernuft. En hebben zelf ook moderne instrumenten om het debat aan te gaan en aan belangenbehartiging te doen. Op 1 mei opende de IG Metall www.faircrowdwork.org een website over handel en wandel van bijvoorbeeld Amazon Mechanical Turk, a market place for work. De bond is van mening dat medewerkers niet alleen het minimumloon moeten kunnen verdienen, maar ook onderling contact moeten kunnen hebben. Maar ook hier zien we een open houding.

We gaan er niet dogmatisch over doen, we denken mee en we vinden zelf wat uit. Smart Unions dus. Gefeliciteerd.


Bron: www.igmetall.de
21 mei 2015